sobota, 25 maja 2013

Moje ulubione


To moje ulubione potrawy a oto przepisy na nie1


SKŁADNIKI
  • 500 ml śmietana kremówka
  • 500 ml mleko
  • 5 żółtka
  • 100g cukier
  • 150 g gorzka czekolada 70% kakao
  • 70 g mleczna czekolada milka
  • kilka kropli aromat waniliowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1.Do garnka dodajemy śmietanę kremówkę, mleko, cukier. Podgrzewamy wszystko, aż cukier się rozpuści i zdejmujemy z palnika.

2.Żółtka jajek ubijamy mikserem, aż zyskają kolor bliski białemu i następnie wlewamy do mleka, śmietany i cukru wcześniej przygotowanego i zagrzać (byle nie doprowadzić do wrzenia!). 
3.Potem zdjąć z palnika, dolać aromat z wanilii, wrzucić połamane kostki czekolady i wszystko mieszać do roztopienia. 
4.Masę zdejmujemy z palnika i schładzamy do temperatury lodówkowej,najlepiej
3-4 h. Potem przelewamy masę do pojemników po lodach i zamrozić.

To najlepszy przepis na lody czekoladowe!

CZAS PRZYGOTOWANIA
ILE PORCJI?
6


Naprawdę pyszne
Idealna pizza dla tych, którzy nie przepadają za mięsem, a wolą rozkoszować się wyraźnym smakiem pomidorków i sera.
pizza margherita
Składniki:
  • 15 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki cukru
Sos:
  • 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
Dodatki:
  • 40 g tartego sera mozzarella
  • ½ pęczka bazylii lub oregano (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Do kubka z 60 ml ciepłej wody, dodajemy cukier i szczyptę mąki, a na koniec drożdże i wszystko razem mieszamy. Rozczyn odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy resztę wody, drożdże, oliwę i sól, wszystkie składniki wyrabiamy na ciasto przez około 15 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozdrabniamy pomidory i zdejmujemy z nich skórki, po czym gotujemy wraz z 
cukrem, oliwą, solą i pieprzem. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut aż zgęstnieje. Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką i rozwałkowujemy, jeśli ciasto jest duże można podzielić je na dwie części i zrobić dwa placki. Następnie wykładamy pizze na blasze wysmarowaną oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Gdy pizza już będzie gotowa smarujemy ją sosem przygotowanym wcześniej, posmarowane ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 15 minut. Gdy pizza będzie upieczona wyjmujemy ją i posypujemy startym serem, po czym z powrotem wkładamy do piekarnika, aby ser się rozpuścił. Gotową pizze posypujemy listkami ziół.

Po

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz